Träningsplan och personlig tränare

David har som pappaledig fått det ärofyllda jobbet att vara min personliga tränare sedan några månader tillbaka, en uppgift han går in i med stor entusiasm och på största allvar. Vi har satt upp som mål att genomföra "En svensk klassiker" under kommande år med startgren Lidingöloppet i september. Jag som aldrig har sprungit en löptävling förut, alltid rynkat på näsan åt att springa på tid och hellre lullat runt i skogen än att springa fartpass - har nu fått en helt annan upplevelse av löpning och tycker faktiskt det hela nått en annan nivå än förut!

Varje vecka förses jag med kommande träningspass, och det är inte bara vad man ska göra, utan även hur det ska göras och var. Som hjälp har jag fått pulsband, klocka och GPS, så nu går det inte att fuskspringa längre. Allt loggas och man kan kolla tider och sträckor, höjdmeter och snittpuls, ja, det mesta. Kul när det känns bra, mindre roligt de dåliga dagarna, men över tiden så märker man faktiskt en förbättring - och får den svart på vitt.

Som bonus har det blivit några orienteringspass, och jag håller som bäst på att lära mig läsa karta ordentligt. Måste säga att det är är förvånandsvärt skoj att springa med karta och delmål, jag som alltid tyckte det var döden när man skulle orientera i skolan (ville mycket hellre spela boll!). Tänk vad fel man kan ha!

Träningsplaneringen drog igång i mars och den 7:e maj sprang jag mitt första lopp, ICA-loppet på Alnö, 10 km på i mina ögon den alldeles förträffliga tiden 48:58. I helgen som var den 18:e juni var det dags för lopp nr 2, Urskogsloppet norr om Ö-vik, 19,5 km i kuperad terräng bl a genom naturreservat. Fantastiskt fint, men tufft och jag var lika nöjd här på tiden 1:56:15.

Han är duktig min älskade och knåpar ihop både sånt jag gillar och sånt som jag tror att jag "avskyr", men oftast inser att det faktiskt inte alls är så hemskt som jag inbillat mig. T ex 2 x 8 x 400m intervaller på bana, ett pass som jag trodde jag skulle sky som pesten, men det visade sig faktiskt gå helt okej och inte vara sådär fruktansvärt jobbigt som det lät i mina öron. Allt verkar handla om att lägga sig på rätt nivå, något jag är rätt dålig på, men lär mig sakteliga. Att springa långsammare än vad man känner att man orkar just för stunden, det är nog det svåraste, men en nödvändighet för att orka längre sträckor och inte gå ut alldeles för hårt.

Det är perfekt att nån annan planerar din träning, då är det liksom bara att göra sen. Oftast blir det i direkt anslutning till jobbet, sen hinner man gosa med Ronja några timmar också fixar David maten. Jag är lyckligt lottad ;)

En vecka ser ut typ såhär med 3-4 löppass, 1-2 styrkepass och 2 vilodagar. Löppassen följer nån slags "tema", första veckorna var det fart-tema, sen övergick vi till back-tema och nu nånting mittemellan tror jag... (Eller?)

Här är denna veckas plan:

Måndag: Vila
Tisdagmorgon: Styrketräning bröst/triceps innan jobbet
Tisdagkväll: Löpning snabbdistans 8 km i 4:50 min/km-fart (blev 10 km)
Onsdag: 3 km uppvärmning, backintervaller 3x(300m + 200m + 100m) med 5-10 min jogg mellan, 1 km nedjogg.
Torsdag: Lugn jogg i skogen 5-7 km.
Fredag (midsommar): Löpskolning + intervaller 5 x 1200m (10km-fart i 1000m, 3km-fart sista 200m).
Lördag: Vila (jobbar 9-20.30...)
Söndag: Orientering Södra Berget, 10 km.

Låter det inte fantastiskt kul?!

Pre-semester!

Två veckor kvar innan sommarsemester, min första riktiga semester någonsin! Betald ledighet, smaka på de orden... Vi ska åka till Stockholm en sväng och bo i Bagis några nätter, blir riktigt nostalgisk av att tänka på det - har inte varit där sen kvällen innan Ronja kom till världen och det är ju nu över ett år sedan. Stockholm blir väldigt opretantiöst, chans att träffa de som är i stan, ströva i bekanta Nackareservatet och ha som anhalt inför den stora semesterplanen - att cykla Gotland runt. Det finns potential för en riktigt härlig semester, bara det blir hyfsat väder. Vi tänkte ta färjan över på cykel och sen ägna 10-14 dagar på att trampa de omkring 30 milen som Gotlandskusten består av. Stanna där och då man vill och bo i tält större delen av tiden, vad är väl mer flexibelt? Ronja får åka sin vagn som nu fått tillskott av dragkrok och hon har varit ute och provsovit i tältet och godkänt det, så det ska nog gå vägen. Jag ser framemot det jättemycket, har ju aldrig varit på Gotland!