Psyk

Har gått en hel vecka på mitt nya älsklingssjukhus, Huddinge. Psyk står på schemat, och vi har fått genomgånget alla möjliga beteenden och personlighetstyper under en första introduktionsvecka. Lite krystat ibland, och med rätt kombination av ett flertal normala sinnesstämningar i fel situationer så: Simsalabim!  - har du en psykisk sjukdom!

Det är som att börja en helt ny utbildning, där man helst inte ska tänka så mycket på det man lärt sig de senaste fyra åren om de där somatiska sjukdomarna.

Psykiatri verkar vid första anblicken till stor del vara kategoriserande och definitioner och stundom känns det som att man vill sätta ord och diagnoser på allt bara för att. Men i nästa stund så återberättas ett patientfall, man visas runt på avdelning och får se patientsamtal på film, och inser då vilken tur det är att psykvården existerar.

Nu är det i alla fall helg innan klinikplaceringarna börjar på måndag. Har börjat vänja mig vid tanken på pendeltågstrafiken och letat rätt på studentgymmet ute på campus. Gratis och ett STORT pluss!!

En annan STOR nyhet är att jag och Sena ska flytta i februari. Vi har fått en trea i Västra Skogen, så nu kommer vi tillbaka in i civilisationen igen. All flytthjälp är välkommen ;)

Så, ska sova nu, för imorron kommer Frida ner från Sundsvall över dan, bara för att leka med mig!


Rastlös

Söndagkväll och imorgon börjar termin nio. Känns sådär kul faktiskt. Normalt sett brukar jag se framemot en ny termin, men har hört så mycket negativt om denna, att det inte alls känns speciellt kul. Men så kan man ju bara bli positivt överraskad, eller hur?

I fredags avslutade vi vår trauma-kurs som varit både intressant och kul med engagerade föreläsare och bra praktiska moment. Morgonen började med en tänkvärd etikföreläsning som hölls av ansvarig veterinär på plats, och sen fick vi operera grisar med diverse akuta skador. Fantastiskt lärorikt och nyttigt, men trist att det är slut...

Vi har ingen match i helgen, vilket känns trist... Men jag har början till en ordentlig träningsvärk i framsida lår efter gårdagens långlöpning. Var ute i över två timmar och sprang, målet var hammarbybacken, men jag irrade bort mig på vägen (som vanligt, nångång ska jag ta med mig kartan...) och hamnade nånstans i Enskede istället. Sen dök Globens konturer upp och jag kunde lokalisera mig och vända hemåt igen. Härlig utedag, fint väder och bra musik i lurarna.

Hoppade sen på tåget till Uppsala för födelsedagsfest hos min barndomskamrat, Peter, som flyttat upp från Lund. Lite av en impulshandling, men riktigt trevligt att komma bort och precis vad jag behövde. Blev en hemmafest med mat å dryck å skitsnack, en perfekt kvällssysselsättning. Intog bäddsoffan och stannade över natten och kom hem i eftermiddags. Det är faktiskt inte så långt till Uppsala...

Dagen har varit totalt inproduktiv och därmed astrist. Har tvättat och plockat bort julgrejer. Är rastlös och vet inte vad jag ska ta mig för. Gå ut å gå kanske. Eller se på film med Sena... Nåning i alla fall, det här går ju inte.

Carro vs SL

Vi fick LEDIGT idag. Bara sådär, mitt i veckan. Lyx! Och det har varit en nästintill perfekt dag. Klarblå himmel, strålande sol och runt nollgradigt. Perfekt för dagens projekt, som bestod av att testa vägarna och tiden det tar att cykla de dryga 2 milen till Huddinge sjukhus, dit jag är förvisad (förlåt, previligierad) att gå i vår. Framförallt att se hur stor skillnaden är mot att åka kommunalt, som tar uppemot 1,5 timmar...

Sagt och gjort, klev upp, käkade frukost och hoppade på blåa blixten (efter att han fick lite olja - har ju stått i förrådet några veckor) och började trampa från Nockeby. Inte helt ultimat väglag då det var rätt isigt på sina håll och jag inte har några dubbdäck. Och självklart hade jag ingen karta hemma heller, så jag ritade en provisorisk från Eniro, vilken fästes på styret och funkade hyfsat så länge jag kunde följa den. Dock visste jag inte vad som var cykelbar väg eller ej, så det tog till Gröndal innan jag var tvungen att frångå min förutbestämda rutt... Efter lite irrandes runt Midsommarkransen och diverse småvägar, kom jag back-on-track igen runt Älvsjö, bara för att ett par kilometer senare hitta mig själv på nästa detour ute i skogen, men på fantastiskt roliga lervägar, så det gjorde mindre. Och solen lyste fortfarande rätt i ögonen = rätt håll. :)

Tyvärr fick jag här in nått som fastnade i kedjan så den började hacka väldigt, och vid närmare inspektion hade en länk gått halvt av. Ringde min räddare i nöden, Sena som satt hemma å var sjuk, och hon fick guida mig ut i bebyggelsen Stuvsta och vidare mot närmsta cykelreparatör i Huddinge Centrum. Precis när jag ska ta sista backen går kedjan helt av, och jag har inget val än att vädjande be en mycket upptagen cykelfixargubbe att rädda mig, eller åtminstone låna ut sina verktyg. Efter lite meck med tänger (han hade självklart lånat ut kedjeverktyget) lyckades vi klämma ihop länken igen, och den höll nästan hela vägen till sjukhuset innan den åter släppte till hälften...

Så var det slut på det roliga, och jag insåg att det vore idiotiskt att försöka cykla hem igen med en trasig cykel, hur fint väder det än var... Passade på att käka ute i Huddinge och fick sällskap av Laura på pendeln till Karlberg. Cyklade till Fridhemsplan och min nemesis Cykel-Tore, där jag inte satt min fot sen han totalt dömde ut min förra älskade cykel dagen innan den blev stulen i somras... Hursomhelst så kunde de fixa kedjan å sätta dit ett kedjelås, men först till imorgon, så det var bara att springa de dryga sex kilometrarna hem. Skönt trött i benen sen!

Summa sumarum så borde det gå att ta sig till Huddinge på runt en timme med adekvat väg, mindre is och fungerande cykel.

Carro vs SL 1-0!!

2009

... det kommer bli mitt år, jag känner det på mig! Två veckor har gått sedan nyår och den otroligt sköna hemmavistelsen som i mångt och mycket bestod av jobb, men såklart även kvalitetstid med de bästa!

Det är konstigt det där, känslan av att allt bara faller på plats och går som man vill. Som att inget står i vägen och livet är fullt av möjligheter. Ungefär så känner jag nu, bara att hoppas det håller i sig resten av året...

Terminen började förra onsdan, och vi fortsatte med vår kurs om initialt omhändertagande vid trauma. En perfekt mjukstart på terminen med intressanta och bra föreläsningar, praktisk träning och ett rakt igenom ett fascinerande ämne. Får mig att vilja läsa mer, så nu ska jag först försöka få till ett projektarbete inom traumatologin under våren, och sen jobba för att komma iväg på utbyte till hösten till nått av alla level one trauma-center i staterna. Har suttit och läst reseberättelser från tidigare utbyten med avskräckande inslag om klinik från 04.00-19.00 + nattjour varannan natt, men det låter i nuläget snarare lockande... :)

Men innan detta har ju jag och Frida på allvar börjat planera vår Asientripp till våren! Grovt sett blir det in- och utflyg till Bangkok, och sen landvägen Thailand - Kambodja - Vietnam - Laos under maj-juni. Längtar som en idiot. Jag fick Lonely Planet boken i julklapp och har så smått börjat tjyvläsa (även om det är mer sport  att vänta tills man är på plats).

Och om två veckor ska vi till Åre några dagar! Längtar efter snön och utomhusdagar, för att inte tala om brädan som står därhemma och skriker om att åkas på ;)

I dagarna har jag dessutom fått klartecken till det sommarjobb jag eftersuktat mest av alla. Hemma i Sundsvall på min favoritarbetsplats, akuten. Och det är verkligen med skräckblandad förtjusning jag ser framemot att äntligen få börja växa in i den vita rocken. Hoppas den passar...

Igår drog basketen igång igen, vi spelade och vann första matchen, även om insatsen överlag sett var urdålig. Jag hade rätt bra utdelning på mina skott, men i övrigt var det avsevärt mycket som fattades... men jag är SÅ träningssugen! Dels basket, men har även dragits in i ett enormt löpsug, och eftersom jag inte har nått gymkort än, är det bara att utnyttja gratisträningsmöjligheten i Huddinge och ute på vägarna. Har även som plan att börja cykla ut till Huddinge när vägarna är mindre isiga (dröjer nog inte alltför länge med den här temperaturen) alt skaffa dubbdäck. Måste bara hitta nån vettig och hyfsat snabb väg, men jag säger bara enochenhalvTIMME med SL! ENKEL väg. Hua... Näe, vi kallar det gratis vardagsmotion istället...

Nu ska jag se på 24 och säsong sju som började sändas idag. Dadadadaaaa!