Vasaloppet

Så var det gjort då, andra delen av Klassikern nämligen Vasaloppet. Vilken härlig upplevelse! Fantastiska förutsättningar med riktigt snabbföre och finväder hela dan. Vi åkte ner till Mora på fredagkväll och kom fram sent. Hyrde in oss i en villa med egna höns på tomten fredag-lördag. Lördagen började med obligatorisk frukostgröt varefter vi begav oss till Gopshus för skidtestning och vallning. En fin dag, strålande sol, isiga och snabba spår och många jämlikar som David kunde diskutera vallningen med. Åt lunch på kinarestaturang i Mora och hämtade ut nummerlappar, fixade seedningen och åkte sen "hem" till vallaboden där David tillbringade åtskilliga timmar. Själv läste jag bok, drack kaffe och mådde gott inne i huset.

När alla skidor fått sin beskärda del fästvalla (fråga mig inte vad det blev till slut, men David berättar mer än gärna om alla olika lager) så hoppade vi in i bilen och körde upp till Sälen där vi skulle sova. Hade hyrt in oss hos ett (visade det sig) polispar som bodde fem kilometer från starten. Ett mysigt litet timmerhus vid älven där vi och tre andra vasaloppsåkare inkvarterats + diverse familjemedlemmar till dem. Poliserna, Lena och Janne, dukade upp rejäl pastamiddag och samtliga åt med god aptit. David ställde sig sen vid vallabänken igen för att lägga på fästvallan.

Uppstigning strax innan fem. Grötfrukost och påklädning och iväg till starten. Kall morgon, -15. Kom i bra tid och kunde snart lägga in skidorna och gå in och värma oss ett tag innan det började nalkas starten!

Jag hade seedat upp mig till 6:e startled och klev in kvarten innan starten. Tog av de sista överdragskläderna och hängde lite halvhjärtat med på friskis&svettis uppvärmning. På med skidorna och tillslut gick STARTEN! Oj vad mycket folk, bara att lugnt hänga på, bromsa när det blev för trångt och glida vidare. Lyckades komma uppför första backen med alla skidor och stavar intakta - inte alla förunnat.

Första milen gick på dryga timmen, så det får väl anses okej i allt köande. Därefter glesades det ut såpass att man kunde hitta sitt tempo, med en del växlingar av spår, och åka relativt ostört. Hade tyvärr liiite för mycket fästvalla under mina superskidor, så folk gled förbi hej vilt till höger och vänster i backar och på platten, men i uppförsbackarna kunde jag ta igen lite. Dessvärre så är det ju inte så många uppförbackar i Vasaloppet, utan desto mer stakning. Tappade således stadigt i placering, men försökte inte tänka så mycket på det utan njuta av denna härliga upplevelse! Massa folk i spåren och längs kanterna som hejjar och underhåller. Fantastiskt väder med solsken och vita sjöar, fält, åkrar. Och vätskestationerna duggar rätt tätt, sådär varje mil i alla fall. Drack blåbärssoppa, energidryck, åt nån chokladbit, 2 gels och en halv vasabulle. Och lite vatten. Fick lite känningar i magen till och från av allt socker, men inte mer än så.

Halva loppet klarades av strax under 3,5 timme och jag började sikta på måltid under sju timmar. Med ca 2,5 mil kvar blev det rejält tungt, både mentalt och fysiskt. Det spände i nacke och armar och orken bara försvann. Kopplade på autopiloten en mil i lägre tempo, men insåg sen att jag var tvungen att öka sista milen för att komma in under 7h. Konstigt hur man helt plötsligt bara kan bestämma sig och staka på när man nyss varit så loj, men det gick tack vare ett mål att sikta på.

Passerade målportalen på tiden 06:59:19, alltså under sju timmar med råge ;) Höll inte min placering, det är väl det som känns trist i efterhand, men, men. Vasaloppet CHECK!