Hypo... -kondriker? -fystumör?

Har hittills bara ansett mig vara så pass hypokondrisk som anses normalt hos oss läkarstudenter, dvs misstankar om diverse hjärtfel, cancer, etc. Alla är mer eller mindre övertygade om att de lider av nån dödlig sjukdom åtminstone nångång under utbildningen och berättar om sina misstankar för sina kursare som allt som oftast avfärdar allt med ett ryck på axlarna och skrattar bort det...

Även jag har haft ett antal kärlkramper, hjärtinfarkter, blindtarmsinflammationer, mm, men det känns fånigt att ens påstå att jag är speciellt allvarligt oroad. Förutom nu. Den här gången är det en hypofystumör.

Orsaken bakom misstanken är enkel (och för en gångs skull vagt begrundad): Jag skulle vara försöksperson på en läkemedelsstudie, vilken inleddes med hälsokontroll och blodprover. Allt bra, utom ett höjt TSH (hypofyshormon som stimulerar thyroidea), vilket gjorde mig olämplig för studien, så ett nytt prov togs idag för att säkerställa. Värdet hade nu ökat, istället för att minska, och jag svor högt och länge över min dumma körtel som därmed blåste mig på de 8000 kr studien skulle gett för tre dagars sängliggande...

Sen började då läkarstudenten i mig söka fakta om TSH-förhöjning. Vanligaste orsak är då hypothyreos, men mina thyroideahormoner hade normala värden, så det verkar ju orimligt. Annars då? Jo, det finns faktiskt TSH-producerande hypofystumörer, även om de är sällsynta med en incidens på ett fall per år i Sverige. Och hur troligt är det att jag skulle drabbas av nått sånt?? Inte särskilt... Men så erinrade jag mig en eftermiddag för ett par veckor sedan under en föreläsning, då plötsligt delar av min syn försvann och jag inte kunde fokusera blicken klart under ett antal timmar, jätteläskigt. Och vad säger vi om synfältsbortfall? Jo, ofta första tecknat på hypofystumör tack vare dess läge precis under synnervskorset... Å då blev jag faktiskt riktigt kall inombord och för första gången oroad på riktigt, men samtidigt känner man sig så urbota fånig som ens tänker tanken, och avfärdar den som allt annat. Men jag kan inte låta bli att tänka ändå... För tänk om, om det verkligen skulle vara något annat än inbillning? Vore det då inte bättre att kolla upp det nu?

 
hypofys
Öhm... För den anatomiintresserade ;)

to be or not...?

Pratade med Andreas igår för första gången på över en vecka och det kändes jättebra. Har ju inte tänkt så mycket på honom på slutet, men det räcker liksom med att höra hans röst för att känslorna ska bubbla upp till ytan igen å jag inser hur mycket jag saknar honom... Skulle ju så gärna vilja prova att leva i närheten av honom för en gångs skull, å inte under de semesterliknande förhållanden vi uteslutande träffats på hittills, utan hellre veta hur vardagen skulle kunna vara. Om den ens skulle fungera. Det vet man ju inte förrän man provat. Antar att jag vill försäkra mig om att det verkligen är honom jag tycker så mycket om, och inte bara nån fantasibild jag målar upp i hans frånvaro... Kan inte hjälpa att jag är lite rädd för det. Samtidigt känns det så helt rätt när vi pratar, även om det uppstår en hel del ofrånkomliga kommunikationsmissar, men han är ju så härlig att prata med å jag blir lika glad å ler lika fånigt varje gång jag har honom på andra änden luren. Å jag börjar uppskatta danskan mer och mer - kan ha nånting att göra med att jag förknippar den med honom ;)
(har nästan övervägt att ladda ner Anna Pihl, den nya danska kriminalserien, bara för att...)

Har faktiskt övervägt möjligheten att göra mitt utbyte i Danmark nästa höst. Jag vågar nästan inte ens lufta tanken högt, för hur seriöst låter inte det?! Å dit är det jättelänge, och man vet aldrig vad som händer däremellan, å det kanske inte alls funkar, osv... Men man kan ju inte ignorera möjligheten bara för att risken finns att allt ska gå förlorat? Det vore som att ge upp hoppet innan man ens börjat hoppas, eller nått i den stilen, å det verkar ju dumt. Å innan dess har han nån praktik som han kanske kunde göra utomlands (i exotiska Sverige t.ex!), fast när vet jag inte, eller hur länge, eller ens om det är möjligt, (jo, jag är duktig på att förstå danska...) men det vore onekligen trevligt!

Fast till hösten är det jättelångt å förhoppningsvis kan nån av oss komma loss nån helg under den här hösten först. Å sen under vintern. Å våren. Men det är tufft, nästan allt är obligatoriskt hela veckorna, och flygen är svindyra under helgerna... Kanske inte meant to be after all...?

Fast, förresten. Tar tillbaka det där... Måste ju berätta om kommentaren jag fick idag från en vilt främmande människa i bankomatkön när jag och Elin stod å snackade bostad. Elin nämner i förbigående nånting om mina eventuella planer på att dra till Danmark, varpå tjejen vid bankmaten vänder sig om mot mig och utbrister "Ska du flytta till Danmark? Ja, gör det! Det måste du göra!"  Varpå hon vänder sig om och går därifrån ursäktandes sitt inlägg i diskussionen... Jag som inte alls tror på skrock eller dylikt, men det var så uppenbart att inte ens jag kunde ungå att tänka it's a sign...

=)

frosseri

Malin å Elin har varit här ikväll. Vi har haft en riktig ätarkväll med anledningen att Erik åkte till Madrid idag å Elin behövde lite uppmuntran, men det blev en betydligt muntrare tillställning än jag väntat mig. Dock kommer jag inte ihåg när jag var så mätt sist. Pizza, glass å godis i mängder. Riktig frossa! Å då arbetade jag ändå upp aptiten ordentligt å var ute å sprang å skippade alla mellanmål från lunchen vid 12 fram till klockan åtta när pizzan var färdig... Älskar att äta när jag är utsvulten, synd att man ska bli så mätt så fort bara =)  Sysselsatte oss med att snacka om allt å inget, se på Idol å gammal hederlig hyrfilm, Crash, som var riktigt bra!

KS - here I come!

Så var det klart, KS blir stället jag får husera på närmaste året. Sös-platserna tog slut redan runt lottnr 40, så det slutade jag hoppas på rätt snabbt. Elin kom också till KS, men resten av vår grupp valde Danderyd, lite tråkigt, men det verkar vara bra folk på KS med, om inte annat får vi leta rätt på dem!

ks
Karolinska Universitets Sjukhuset - Solna, som det så fint heter nu för tiden...


Sitter nu å väntar på att få åka å boxas. Hade tänkt spela volleyboll å basket, men när jag kom till KI var det avtackning av nån professor å fullt uppdukat i hallen, så det var ju bara att cykla hem igen å byta utrustning. Typiskt, jag som längtat efter att få spela... Fast det är ju rätt kul att få slåss med...

Sjukhusval!

Sååå... Har haft sista muntliga duggan precis, vilken gick strålande - kunde allt om skillnaderna mellan ASA och paracetamol ;) Slutade runt tio å har sen dess fördrivit tiden med att fika med gruppen å käka lunch med Elin, Anna å Malin i väntan på sjukhusvalet som är halv tre. Det är alltså snart officiellt slut på den pre-kliniska delen av utbildningen - inget mer KI - från och med nästa måndag kommer vi bli utstationerade på sjukhus. Vilket det bli visar sig om sisådär en timme. Hoppas och tror kanske på SöS, men börjar väl inte gråta om det råkar bli KI heller... Lottnummer 56 - vi får se hur långt det räcker!

To be continued...

Jo, jag saknar dig faktiskt...

Har inte tänkt på dig nästan alls de senaste dagarna. Är det bra eller dåligt? Så fullt upp med att leva mitt eget liv här hemma med fullspäckat schema, att jag knappt hinner reflektera över att du inte är en del av det. När jag väl stannar upp och funderar blir jag ju dock medveten om att jag saknar dig, så bara för att jag inte har dig i tankarna betyder ju inte det att jag vill vara utan dig. Är det samma sak för dig?

Rimligtvis borde det inte vara någon skillnad. Rimligtvis borde det inte betyda att när jag inte hört av dig så har du glömt mig. Rimligtvis borde du också kunna ha sånna uppbokade och intensiva dagar att du har tankarna på annat håll. Rimligtvis borde du rent teoretiskt kunna fungera, tänka och vara på samma sätt som jag. Rimligtvis, men ändå...

Så fort jag inte hör av dig på några dagar börjar hjärnan spela sina mind games. Och jag hatar det. Tänk om man slapp ha detta feminina drag av att överanalysera allting, vad mycket enklare livet vore. Jag förstår inte den evolutionära fördelen med att kvinnosläktet förunnats detta självdestruktiva drag, nån som kan upplysa mig? Det blir ju så patetiskt och skrattväckande löjligt när jag ser mig själv från ett objektivt perspektiv att jag nästan skäms.

Som nu. Har som sagt inte ägnat dig en tanke sen i lördags, men när jag väl gör det inser jag att du inte hört av dig sen just i lördags, och hur tolkar jag det? Jo, just det... Suck. Så förbannat fånigt! Och ändå gör jag om samma sak, gång efter gång trots att jag vet att det är idiotiskt. Och jag är ingen idiot. Men vad är det då? Brist på självkänsla? Jag tror inte det... Rädsla över att tappa kontrollen? Över vad? Förstår inte vad jag är orolig över. Att förlora dig kanske. Fast hur stor skulle egentligen skillnaden bli motför hur jag lever mitt liv nu? Du är ju aldrig här. Jag är aldrig hos dig. Och för inte så längesen visste jag inte ens vem du var.. Kanske är det bara rädslan över att förlora vetskapen om att det finns nån därute som faktiskt tycker om mig som är skrämmande. Nån som jag dessutom tycker om tillbaka... Kan du inte bara komma hit?!

Måndag

Pluggat duktigt heeela dan, en inte alltför vanlig företeelse så jag är ganska stolt. Var sen å spelade volleyboll i ett par timmar å följde upp med basketspel ytterligare en och en halv timme. Hur kul som helst, lagomt med folk å rätt bra spel för en gångs skull. Sen hade jag dejt hemma hos mig med Martin som var i stan över natten/morrondan, han hade med sig popcorn, kakor å film - snacka om service! =)

Ska sova nu å vara minst lika effektiv imorron! Najti!

Sovsällskap igen ;)


Totalt oproduktiv helg i frågan om allt skolarbete jag tänkt göra. Mycket produktiv på andra områden dock, så det tar kanske ut varandra? Hade ju säsongspremiär igår mot Duvbo, min första basketmatch på femochetthalvt år, så det kändes faktiskt lite nervöst, trots att det bara är division 4. Träffade laget för första gången typ en timme innan, fast vi var bara sex som spelade och jag hade ju bidragit med Hanna å Challe som jag faktiskt spelat med förut, så det var inte helt nytt. Vi vann i alla fall, trots inte så jätte samstämt spel, men det kan ju bara bli bättre! Grymt kul var det att spela i alla fall, längtar till nästa helg ;)

22569-30Malin kom hit sen på kvällen, vi var å handlade å lagade mat
(tagliatelli med kyckling, pesto å soltorkade tomater...), åt,
drack vin å drinkar å snackade. Jättetrevligt! Hade en riktig
frosserikväll med, förutom maten, glass, kaffe med
Baileys, popcorn, å morötter å gurka med dip. Mums!

Såg sen Over the Hedge från gänget bakom Shrek,
men den var inte i närheten av Shrek-klass, tyvärr...








Idag skulle jag ha pluggat massor, men har istället lagt in massa bilder på bloggen =)  Bland annat från Cervinia, sommarens kryssning å lite nu från slutet, så gå å titta! Har även rundat Kungsholmen springandes, laddat hem alla avsnitt av Prison Break som jag inte sett och gjort säkert två seminarieuppgifter inför morrondan! Fast det är ju ändå söndag...

Fotodax

Insåg att jag hade jättedåligt med bilder, å bilder är ju rätt snygga, så det var bara att ta fram kameran å fota lite ;)

Fotodax


Jepp, that's me...

22569-8


no shit?!!

Fötter från balkongen

Snyggaste utsikten i stan fås från min balkong (fötterna ingår)

Min tyson

Min älskade lilla tyson som börjar bli ganska stor...

Fredagskväll...

Sitter å ser Pirates (för vilken gång i ordningen?) som går på tv. Har käkat sushi å havreglass å har det ganska så trevligt. Var sååå nära att gå ut trots mina planer på en lugn hemmakväll. Hanna skulle på Carmen å ta en öl, och det lockade rejält, hann nästan ut genom dörren till och med, men blev av nån anledning för slö/trött/bekväm å stannade hemma. Kanske lika bra, så får jag nånting gjort imorron. Måste verkligen plugga...

Lekte försöksperson idag igen. Effekter av intravenösa smärtstillande opioider i förhållande till genetisk variation. Intressant...? Har aldrig haft nål eller fått nått insprutat förut, så det var ju kul att testa. Hade dock förväntat mig större effekt... Tänkte att jag skulle livnära mig som försöksperson den här terminen, hur dumt det än kan låta. Nästa vecka börjar en insomningstablettsstudie som ger hela 8000 spänn om jag anses som lämplig att delta. Det motsvarar måååånga timmar i hemtjänsten å vore inte dumt...

Imorron är det match, ska bli riktigt spännande! Nä, back to Jack (captain Jack Sparrow)

jack
Världens coolaste Jack...


Lite om allt

Har precis kommit hem från KI, basketen har dragit igång igen å vi spelar två gånger i veckan. Jag å Hanna å en bunt grabbar - hur kul som helst, men idag gick det segt... Vi ska börja spela i lag med! Totalt oseriöst med träning ibland en gång i veckan, men det är matcher varje helg, så det blir hur grymt som helst! Div IV - KFUM Grimsta, bara att komma å hejja på oss, säsongspremiär (och första träffen med laget) på lördag ;) 
Har kommit igång lite bättre med boxningen också, slutat gå på introduktionspassen, å köra lite mer fysiskt. Jobbigt som faan, men härligt sätt att träna/få ur sig sina aggressioner på. Å om två veckor börjar yogan. Åsså är det innebandy på onsdagar. Å Volleyboll. Å löpningen då... Fattar inte hur tiden ska räcka till, hur hinner alla egentligen??

Jag å Elin var å paddlade kajak förra veckan. Jag har alltid varit så sugen på att ge mig ut när jag sett alla fritidspaddlare glida förbi utanför fönstret, så förra tisdan gjorde vi slag i saken å hyrde oss varsin båt under två timmar. Kaxiga som vi är så sa vi såklart inte att vi aldrig paddlat förut (Elin hade ju faktiskt provat en gång...), å killen vi hyrde av fick för sig att vi kunde det här med kajak, så han gav oss två bra (läs: instabila) kajaker å mer eller mindre dumpade oss i vattnet. Well, well, man är väl inte sämre än att man kan ro, så vi paddlade iväg efter bästa förmåga, men insåg snart att det här med att svänga inte var helt lätt ("Vaddå trycka på pedalen? - den svänger ju åt olika håll varje gång!"), å att vi inte hade en aning om vad vi skulle göra om vi välte... Kom dock tillbaka helskinnade (å torra!), å funderar starkt på att gå nån slags introduktionskurs för roligt det var det, å det var ju bra det!

Gick igår kväll introduktion på mitt nya hemtjänstjobb. Fick gå med Hanna, som jobbar där och är anledningen att jag hamnade där överhuvudtaget (tack), visserligen hemtjänst igen, men i alla fall närmare än förra hösten - tanterna runt fridhemsplan. Hade ju helst haft ett usk:a jobb, men det är ju så förbannat många läkarstudenter i den här stan som tar alla jobb. Men ett jobb är ju ett jobb å pengarna behövs. Mer än väl...

Förra helgen var det introgasque på MF. Jag, Elin å Malin hade planerat att ha förfest, tillsammans med Malins bror som börjat på KTH å smått förtvivlat insett att det knappt fanns några tjejer (men desto fler med magväska...). För att han inte skulle bli alltför ensam med oss tre flicks, sattes projekt hitta-folk-för-förfest igång, och när det väl blev dags blev vi säkert 15 st hos Elin som bara vackert fick tacka å öppna dörren. Det blev en jättelyckad kväll i alla fall, kul förfest med massa nya kursare å gamla stjärnor å sen dans på MF hela natten. Lajk to däns!

malin å tomas
Tomas å Malin

elin å fredrik
Fredrik å Elin

jag å erik
Jag å Erik

Var å hade värsta lyxdan i onsdags. Jag å Elin hade bokat tid för ansiktsbehandling, å fick ligga i 90 minuter å bara bli ompysslade. Rengöring, peeling, massage, krämer, handmassage... Mmmmm, underbart! Gick sen efter det å klippte mig, men det blev väl sådär... Var hos en frisörskola å fick en osäker tjej som jag mer eller mindre fick tala om för hur hon skulle göra, vilket kanske inte är så kul, men till slut så var i alla fall alla slitna toppar borta utan att jag såg ut som cruella de ville...

Mer då... Tyson, min älskade kisse, är hur go som helst. Trots den dåliga ovanan att väcka mig vid sex när han får tråkigt, genom att bita mig i armbågen. Han är världens vilde å i trotsåldern, men samtidigt älskar han att gosa, så det väger liksom upp varandra.

Å appropå älska ;)  Har kvar dansken i Danmark. Kanske där de gör sig bäst? Börjar inse att vi troligtvis inte kommer kunna träffas förrän till jul, men det känns rätt okej ändå. Snackar nån gång i veckan, messar varje dag, å det är ungefär vad man kan göra. Känns relativt stabilt, å jag har så mycket att göra ändå att jag inte hinner tänka på honom alltför mycket. Men det är klart... visst saknar jag honom och skulle inte alls ha nått emot att åka ner om det dyker upp nått bra tillfälle under hösten...
.
Sen nånting tråkigare är att pappa är dålig å ligger på sjukhus. Problem med tarmarna, opererades för tarmvred för snart två veckor sen å blir liksom inte bättre... Inte mycket att göra, vet inte vad som är fel... Bara att avvakta å hoppas det blir bättre, annars måste han opereras igen till veckan... Synd, inte minst som familjen ska ner hit å hälsa på om två veckor... Men det kanske hinner bli bra, hoppas det!

Sååå. Ska kanske gå å lägga mig eller nått. Har varit sjukt duktig idag å städat lägenheten å fyllt upp kylen + att jag suttit å pluggat på skolan i stort sett hela dan. Mycket nöjd med mig själv. Å imorron är det fredag! Äntligen! Fast det blir en lugn helg, måste plugga, åsså match då, å ev jobb på söndagkväll...

På återseende!


Valdags

Att det ska vara så svårt? Jag som inte ens är intresserad av politik, men ska man rösta ska det göras ordentligt. Har suttit hela morgonen och läst igenom partiprogram och svängt fram och tillbaka otaliga gånger. Gjorde även SVTs valtest, och fick i stort sett samma resultat på alla partier. Inte så hjälpsamt... Dilemmat är att jag egentligen tycker miljöpartiet och vänsterpartiet har sundast åsikter, men röstar jag på dem är det ju samma sak som att låta mr Persson sitta kvar, å det är ju det sista jag vill. Och för att få bort honom krävs ju blå vinst, men där hittar jag ingen som tilltalar mig helt...  =/  Framförallt gillar jag inte deras elitistiska inställning (nog för att jag själv gillar elitsatsning, men det gynnar ju långt ifrån alla), deras brist på att bedriva jämställdhetsfrågan och är kluven till deras sätt att tackla arbetslösheten. Dock gillar jag privatisering, men kanske inte inom alla områden? Miljöpartiet verkar kloka, åtminstone vad gäller arbetslöshetsfrågan, jämställdhet, studentvillkor också miljön då, som det kanske är dags att alla slutar blunda för...? Gillar dock inte alla deras punkter, men det gör man väl aldrig... Dilemma som sagt. Fick lov att kompromissa, vilket till slut blev en röst på centern i riksdagsvalet, vilka faktiskt driver många frågor rätt lika mp, åtminstone de som jag bryr mig om. Röstade på mp i kommunvalet istället och sen moderaterna i landstingsvalet, vilket är ett område där jag tror på deras tankar om privatisering, mm. Också för trängselskatt då.

Känner mig inte helt nöjd, men men... Bort med sossarna nu.

Hur...

... kan tre små ord göra en person så förbannat lycklig? Hela jag ler och längtar efter dig ännu mer...

Hösten i siffror

Har läst 2 veckor av termin 5, varit kattägare i 6 dagar, haft 3 boxningslektioner, 1 kickboxning och 1 taekwondo/karate, köpt 1 par nya jeans, 2 toppar, 1 höstjacka och säsongens 1:a halsduk (det bästa med hösten!), lagat min räsercykel för 2000 kronor, ledsnat på valprogram (minst) 3 gånger om dan, läst 0 sidor ur min (lånade) kursbok, varit ute 3 kvällar, sett 4 avsnitt av naruto och 2 avsnitt av lost (måste skaffa snabbar internet!), hånglat 0 gånger, sökt 5 extrajobb, intervjuats för 1, lärt känna ca 10 (?) nya personer, haft 1 kräftskiva, 1 söndagsbrunch och 2 middagsgäster, varit sugen på att resa 4 gånger per dygn, beslutat att fortsätta plugga 4 gånger per dygn, gjort 100-tals planer för framtiden...


Tyson

Så har man gått å blivit kattägare också. Snabba ryck som vanligt, var och tittade på några kattungar igår, och åkte därifrån som nybliven kattägare. Smälte direkt för en grå liten tuss, vildast i kullen, men otroligt gosig. Åsså världens finaste såklart! Tyson var namnet...


Tyson


Upptagen fast ensam

Hur är det möjligt att längta så mycket efter att bara få höra någons röst? Glädjen när du svarar får mina läppar omedvetet att dras uppåt i ett leende och hela kroppen bubblar över i ett lyckligt skratt. Äntligen! En halvtimme, sen är det över och ensamheten och tystnaden som följer när förbindelsen bryts blir smärtsamt påtaglig. Tårarna väller utan förvarning upp ur ögonen av den plötsliga saknaden och instinktivt slår jag ditt nummer igen, bara för att sekunden senare stå emot impulsen. Jag lägger ifrån mig telefonen. Ensamhet. Tystnad. Bara att vänja sig...

Och allt det som jag längtat efter att få säga och få höra, ja… det har liksom inte hunnits med. Borttappat i den emotionella upprymdheten över att i några få ögonblick få känna din närhet, denna frustrerande påhittade närhet som telefonnätet har att erbjuda. Det är så mycket som ska hinna berättas, lyssnas på och skrattas åt att tiden bara rinner iväg och jag känner mig lyckligare än jag varit på länge. Men snart är det dags att säga hejdå. Plötsligt blir det bråttom. Samtidigt tyst. Jag vill inte lägga på. Men orden som når över mina läppar låter så klichéartade och stela, så totalt främmande mot alla de nyanserade och översvämmande känslor, tankar och ord som snurrar runt i mitt huvud och som jag önskar jag kunde förmedla bara en bråkdel av till dig. En salig blandning av lyckan över att få höra din röst igen tillsammans med en melankolisk saknad efter din omedelbara närhet, av glädjen över utsikten att så småningom få se dig igen mixat med frustrationen över att inte veta när... Försök få det att löpa 80 mil över en telefonledning så får du se hur lätt det är...


Jag är avundsjuk på alla som har möjligheten att vara tillsammans med sin käresta i stort sett när de vill... Känner ett sting i bröstet av saknad när jag ser andras leenden och ögonkontakt när de möter sin älskade... Längtar enormt efter dig när jag omges av folk som håller händer, armar runt midjan, kysser varandra, eller pratar om simpla vardagliga ting ur deras gemensamma perfekta liv, eller beklagar sig över småsaker hos sin partner, bråk och dispyter de haft och andra totala meningslösa saker där vi är det pronomen som ersatt jagen i deras gemensamma liv. Orkar inte lyssna. Jag säger inte att jag vill ha det som alla andra, men bara att veta att den och den minsann har någon att komma hem till känns ibland så orättvist, när allt jag möts av är ensamheten. Ensamhet som bara för korta ögonblick bryts av och jag får känna din närvaro i form av ett telefonsamtal eller sms. Så lite, men ändå... så värdefullt. 

Är det inte patetiskt? Men det känns bara så orättvist... Varför kan inte jag få möjligheten till det som verkar förunnat alla andra...? Varför ska jag vara upptagen, fast ändå tvingas vara ensam. Eller ensam, fast ändå upptagen. Och aldrig få välja hur jag vill ha det...