Dykparadis paa oljerigg...

2009-06-26 Pulau Sipadan, Pulau Mabul, Semporna, Malaysia


Efter en naagot skakig och hetsig nattbussfaerd fraan KK anlaende vi i Semporna klockan fyra i onsdags morse. Tveksamt utvilade och i vaentan paa att bli upplockade av dykgaenget, slocknade i alla fall jag paa det (i jaemfoerelse med nattens obekvaema saete), underbart skoena betonggolvet utanfoer en staengd busstation. Klockan sex vaecktes vi av att de oeppnade och satte igaang TVn med arabiska boenutropare (inget som faar dig att vakna saa effektivt...), och vi kunde i alla fall faa frukost.

Aatta kom saa vaar pick up och vi skjutsades till den vaentande baaten som skulle ta oss 45 minuter ut paa havet, naermare bestaemt till naagot saa kulinariskt som en oljerigg en kilometer utanfoer oen Mabul. Haer huserar dykfoeretaget Seaventures paa en aekta gammal oljerigg som byggts om till dykbas, med mycket speciellt vattenliv 18 meter under sig. Naer vi naermar oss med baaten saa ser vi daa ett enormt monster som tornar upp sig - riggen! Maalad i alla moejliga faerger och dekorerad med vaexter, omgjorda hytter och ett gigantiskt saavael main deck som soldaeck goer hela grejjen till en raett unik upplevelse.

Vi faar vaelkomstdrink och info om vad som gaeller. Checkar in i vaar hytt och sen aer det dags foer vaart check in-dyk. Travis och mitt vill saega, Frida faar vaenta till eftermiddan innan det ges tillfaelle foer snorkling. Men riggen hade foerutom oss en bunt asiater som mer aen gaerna ville umgaas ;)

Det som aer saa fantastiskt bra haer aer att vi faar dyka med vaar "buddy" hur mycket vi vill under riggen naer vi inte aer ute med dykbaaten! Enda kravet aer minst en timmes yt-tid mellan dyken och inget dyk senare aen kl 20.00. Snacka om lyx...

Foersta dyket blev naagot av ett intro och rekogniseringsdyk foer omraadet under riggen. Och det fanns massa spaennande saker daerunder! Barracudor, lionfish, crocodilefish, frogfish, muraenaalar... Fantastiskt (nu kan ni boerja raekna antalet gaanger jag anvaender naagon form av superlativ i kommande inlaegg...) haeftigt!

Resten av dan tillbringades ungefaer som foeljer:
Mumsig lunchbuffet paa daeck.
Egen dykning under riggen i otroligt starka stroemmar att det var rena turen att vi naadde tillbaka.. .
Tea-time.
Dykbaat in till Mabul Island foer att se Mandarin fisken (som Travis tjatat om sen vi kom fram), vilken aer en liten gulblaa sak som bara kommer fram en gaang om dan, naermare bestaemt klockan 17.30 foer att "mate-a" med sin partner (och ja, vi saag den. Flera gaanger).
Middagsbuffe med grillning paa daeck, med efterfoeljande liveband bestaaende av divemasters och instruktoerer, och laet ungefaer saa bra som det laater. Den som ville fick inta scen foer att sjunga, saa vi rockade loss ordentligt med alla asiater, saekert till klockan 22... Slocknade saa fort huvudet naadde kudden.

Dag 2
Det vi alla vaentat paa - dykning utanfoer Sipadan Island som raeknas som ett av vaerldens absolut baesta dyksiter. Endast 50 st per dag faar tillstaand att betraeda omraadet och den vackra paradisoen vaktas av militaerer med enorma automatvapen.

Klockan 6 laemnade vi riggen och aakte ut till oen foer att goera tre dyk, och jag kan LAETT saega att de var de baesta dyk jag gjort naangaang. Saa fantastiskt mycket att se att huvudet spann runt som bara den. Otroliga korallvaeggar med ett fiskliv av en annan vaerld (uppenbarligen...). Som att simma runt i ett proppfullt akvarium. Vi saag enorma havsskoeldpaddor som svaevade omkring eller laag och sov paa botten, revhajar som gled foerbi i det djupa blaa, rockor, muraenaalar i skrevor, gigantiska humrar och kraeftor, smaa nudie branch i regnbaagens alla faerger... Listan kan goeras oaendlig och det gaar aldrig att goera upplevelsen raettvisa.

Tre dyk blev det innan lunch och det sista avslutandes med Barracuda Point daer, foerutom allt ovanstaaende, det fanns ett gigantiskt stim med barracudor som lagt upp sig i motstroemmen... Maektigt!

Helt lyriska aakte vi tillbaka till riggen foer lunchbuffet och aennu ett under-riggen dyk under eftermiddan. Under tiden innan vi kunde gaa ner foer naesta dyk blev jag oevertalad av Travis att simma in till Mabul Island foer att snorkla (med skoeldpaddor och mer mandarinfiskar). Han undgick dock att naemna att han varit med i skollaget foer simning antalet aar, saa det blev till att veva paa ordentligt. Det var lite tufft ocksaa med starka stroemmar och utan simfenorna skulle det aldrig gaatt. Tillbakavaegen gick desto laettare daa havet hunnit mojna lite.

Sen gick solen ner och vi hoppade i vaatdraekterna foer dagens 5:e dyk. Utrustade oss med ficklampor och gjorde oss redo foer ett nattdyk, vilket aer en upplevelse i sig. Kolsvart runt omkring dig och allt du ser aer det du lyser paa precis foer stunden. Haeftig kaensla. Och allt kaenns saa tyst, aeven fast det inte borde vara naagon skillnad... Fullt av sovande fiskar och knepiga kraeftvarelser som uppenbarligen kommer ut naer det aer moerkt. Vi lyckades till och med finna vaar vaeg tillbaka till riggen och den vaentande middagsserveringen naestan i tid.

I och med att det var sista kvaellen, drog vaar lilla trio med oss dynor och baeddade upp ute paa soldaeck. Laag och stirrade paa alla miljoner stjaernor tills vi somnade. Blev dock vaeckta av regnet vid ett-tiden och tvingades ner i hytten.

50 personer faar som sagt dyka Sipadan per dag, och vi fick igaarkvaell det unika erbjudandet om aennu en dags permit daa kvoten hade tvaa platser till oevers! Tackade vi ja? OM!

Saa idag, sista dan, var vi aater ute klockan sex och gjorde tre minst lika fantastiska dyk som under gaardagen. Idag hade vi aeven turen att se en blaeckfisk som stylade med att aendra faerg aatskilliga gaanger i fotoblixtrarnas sken.

Innan baaten tillbaka till fastlandet kom och haemtade oss, fick vi aennu en fantastisk lunch och passade paa att goera ett one-in-a-lifetime hopp fraan relingen paa oljeriggen. Jag menar, naer kommer jag befinna mig paa en rigg naesta gaang?

Nu vaentar jag och Frida paa nattbussen som ska ta oss tillbaka till KK. Travis laemnar vi haer och tackar foer en utomordentligt bra klaetter- och dykkompis (och jag tror han aer lite ledsen att behoeva skiljas fraan oss - jag menar, vaart saellskap aer faa foerunnat att faa dela 6 hela dagar i rad paa resande fot!).

Vi ska vara i KK imorron, sen flyger vi till Bangkok paa soendag och sen hem tisdagkvaell. Saa det kanske inte blir naagra fler inlaegg, vi faar se....

Puss och kram och vi ses snart!!

/ Carro

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback