Cykling och grott-aeventyr

Haer duggar det taett med uppdateringarna, men det gaeller att passa paa naer man hittar kombinationen snabbt internet OCH air condition :) Har aeven lagt upp lite facebook-bilder foer den som vill.

Efter gaardagens uppdatering fann vi oss ett boende, och gick ut en svaeng haer i Vang Vieng. Detta aer naagot av backpackernas mecka haer i Laos. Usch och fy och blae tycker vissa, och visst, gatorna kantas av backpackers och barer som visar Vaenner och Simpson paa repeat (exakt saa stod det i Lonely Planet - och exakt saa aer det), men jag maaste saega att det aer en charmig och trivsam by. Folket aer vaenliga, maten fantastisk god, allt aer superbilligt. Och byn omges av en helt otrolig natur, kantad av groena berg och roeda sandvaegar med floden som rinner rakt igenom. Haerliga kontraster.

Dagen daa... Vi klev upp halv sex (efter en halvtimmes snoozing) och tog en rask morgonpromenad ut ur byn. Kom tillbaka naangaang efter sju och slank in paa naermaste frukoststaelle daa vi baada var utsvultna. En fruktsallad med yoghurt, omelett och kaffe senare var vi aater paa banan och packade snabbt en dagsryggsaeck foer dagens aktiviteter.

Vi hade laert oss av vaart misstag fraan foerra turen och skippade guide idag. Hittade i staellet cykeluthyrning foer 30 spaenn dagen och slog till. Baettre cykel aen vad jag har hemma, men dock inga hjaelmar. Och kartan de gav oss var handritad. Men, men.

Vi kastade oss ivaeg ut ur byn med siktet instaellt paa GROTTORNA. Fantastisk morgon att cykla paa, molnigt paa himlen och naestan svalt flaektande. Ocksaa denna obeskrivliga natur som naestan fick oss att koera av vaegen (eller i alla fall in i en kossa), naer vi foersoekte faanga allt paa bild.

Efter drygt 15 km (och vi funderat ett antal gaanger paa om vi oeverhuvudtaget cyklade aat raett haall...) doek det saa upp en skylt som deklarerade att haer inne, daer skulle det minsann finnas GROTTOR. Vi svaengde av huvudvaegen och fortsatte en liten lerstig laengs med vattnet ytterligare ett par kilometer innan vi naadde maalet.

En jaettetrevlig och engelsktalande lao talade varmt om sin grotta (nice, big cave) och pekade oss aat raett haall. Saa vi parkerade cyklarna och utrustade oss med vaara pannlampor. Haer skulle det upptackas!

Klaettrade uppfoer naagra traestegar till ingaangen och boerjade sen vandringen in i ner berget. Spookigt vaerre. Helt ensamma och kolsvart och vaara lampor lyste inte upp alltfoer maanga kvadratmeter i taget. Laegg till skumma ljud, fladdrande vingar, droppande fraan taket och en gaang som bara fortsaetter laengre in i moerkret. Vi var inte saa kaxiga laengre... Fick faktiskt en riktig adrenalinkick, kanske delvis foer att vi skraemde upp varandra. Vi kaende oss i alla fall som vaersta Indiana Jonesen naer vi aentligen kom ut igen.

Grotta nummer tvaa var en helt annan upplevelse. Ingaangen och hela grottan laag i en sjoe med alldeles klart, groenskimrande vatten. Foer att ta sig in fick vi laana gummiringar att flyta paa, vilka vi gladeligen hoppade i med klaeder och allt. Underbart kallt i vattnet! Sen drog man sig in i grottan och fram i moerkret med hjaelp av rep faestade i taket. Lite som kaerlekstunneln paa Groenan. Fast faerre alver och mer oss.

Grotta nummer tre var inte saa spektakulaer. Vi fick foelje av en lao som promt skulle visa oss runt (foer pengar saaklart) och lyste paa alla droppstenar, limestenar och vaddenuheter. Vi var vael saadaer imponerade (boerjade kaenna oss raett kaxiga, inte minst med saellskap).

Grotta nummer fyra (i aerlighetens namn boerjade vi bli raett maetta paa grottor vid det haer laget, foer att inte tala om hungriga!) visade sig vara hur stor som helst. Minst en kilometer vandrade vi inaat i berget, djupare och djupare, med foelje av samma lao och hans kompis som hoell ett hoegt tempo. Efter vad som kaendes som en evighet moettes vi av ett porlande ljud och stod snart framfoer en underjordisk sjoe som bredde ut sig. "Swim!" deklarerade guiden och pekade ut i moerkret.

And so we did. Laemnade vaeskan paa grottkanten och klev ut i det kolsvarta vattnet som snabbt naadde till midjan (guiden foeljde med, och vi var raett glada att vi inte var helt ensamma laengre). Naagra steg till och det var bara att boerja simma. Skoent att bli av med alla lager svett, damm, solskydd och myggolja, men samtidigt en hisnande kaensla att inte se vad som aer omkring dig. Lite som nattdykning.

Ytterligare ett par hundra meter in fortsatte vi oemsom simmandes, vadandes och klaettrandes paa klippor, tills taket var saa laagt att vi inte kom laengre och vi fick vaenda. Hur haeftigt som helst!

Aater ute i ljuset och vaermen tog vi vaara cyklar och tragglade oss ut via smaa grus- och lerstigar till floden. Haer fann vi oss en efterlaengtad veranda hemma hos en familj daer de gladeligen lagade mat aat tvaa utsvultna utlaenningar.

Trampade tillbaka de naestan 20 kilometrarna till byn, nu i straalande solsken och foerundrades aennu en gaang oever naturens storslagenhet.



- Det var allt gott folk foer denna gaang. Kul med kommentarer saavael haer som paa mail som paa bilderna, fortsaett med det ;)

Puss och kram och paa aaterseende!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback