Gotland del 3: Ljugarn - Visby

Vaknade dagen efter stormen till strålande sol igen och fortsatte vår resa söderut längs östkusten. Första dagsstoppet blev vid Närkån (16 km) där några driftiga entrepreneurer gjort det bästa av läget. Ån är inte stor, men här fanns möjlighet till kanothyrning, vattenskoter, vattenskidor, fisketur, campingstugor, eller varför inte "hyr en kanin, kyckling eller gås för en vecka". Vi nöjde oss med kanothyran och efter utprovning av flytvästar hoppade vi i en kanadensare och paddlade i sakta mak längs den vindlande ån. Det var förvånandsvärt vacker paddling med lummig grönska från alla håll. Paddlade typ 2 km ner till öppet hav, hoppade i land, stosade genom kohagar och åt medhavd matsäck. Ronja slocknade sen på golvet i kanoten på väg hem...

Skepp o'hoj!

 

Mynningen mot havet

 

Fortsatte dagens cykeltur och kom snart fram till Gotlandsgårdens konfektyr, en chokladfabrik mitt ute på landsbygden. Här producerades chokladpraliner av alla möjliga sorter som fick det att vattnas i munnen när man klev över tröskeln. Dessvärre hade vi spenderat våra sista cash på kanoten och inte passerat nån bankomat därefter, men efter lite skramlande i vagnen fick vi ihop småpengar till varsin pralin - väl värt pengarna. Ägarinnan tyckte synd om Ronja som inte fick nån, så hon samlade ihop en hel påse med "smakprovschoklad" som Ronja med glädje smakade av.

En smakupplevelse riktare körde vi vidare med siktet inställt på mot Närsholmen (6 km), en vacker halvö beskriven som "Gotlands savann", och visst levde den upp till namnet med öppna fält, enstaka träd och fullt av betande kossor. Kraftig motvind hela vägen ut till fyren, och mildare tillbakaväg.





På väg ut till Närsholmen


Finingarna framför fyren


Dage ns sista strapats blev ner mot Ronehamn och strax söder därom (20 km). Vi lyckades hitta oss en tältplats i lä ute i naturreservatet Ålarve som låg på¨en rätt så utsatt udde. Hade får och sjöfåglar som grannar och njöt av att få bo ute i det fria igen.

Ålarve naturreservat och utsikt från tältet

 

Dagen därpå packade vi ihop i lugn och ro och fortsatte längs småvägar söderut. När det började närma sig dags för första glasstoppet åkte vi lägligt nog förbi en gård med en väldans stor folksamling på. Vi var såklart tvungna att höra oss för vad som hände, och det var dags för årets Loppis. Loppisar finns det gott om på Gotland, skyltar vid vägkanten typ varannan kilometer deklarerar att de har något att sälja, men vi hade hittills aldrig brytt oss om att undersöka saken närmare. Här däremot var det inte bara loppis utan folkfest - hela gårdsplan var full av folk och alla hölls tillbaka bakom ett brett vitt rep som när klockan blev elva släpptes till marken och alla rusade in. Fascinerande. Vi drogs med i köpivern och blev en leksaksbil, en Ronja-keps och sex böcker rikare. Allt för ca 12 kr.

Fikade hembakad paj och köpte nyplockade hallon därtill - ett toppenstopp med andra ord. Och Ronja fick provsitta ponnyerna på barnridningen...

 

Lycka är att sitta till häst.


Hattprovning, denna fick dock inte följa med hem...


... men denna!

 

Sen gjorde vi ett stopp vid Öja kyrka, en av Gotlands största med sitt berömda krucifix från 1200-talet innan vi nådde nästa etappmål Burgsvik (27 km). Här skulle vi möta upp vår f d kursare Karolina vars familj hade sitt sommarhus här. Vi passade på att äta lunch inne i byn innan vi letade reda på deras söta Gotlandsgård och träffade familjen Moldeus. Det var så trevligt och vi blev så väl mottagna att vi inte var svårövertalade att stanna över natten. Fika, havsdopp och fantastisk grillmiddag gjorde att kvällen flöt på snabbt. Ronja blev galet fascinerad av deras svarta katt och fnissade högt varje gång den strök sig efter henne. Vi blev inackorderade i eget hus på tomten, och visst var det skönt att sova i säng igen...

 

Casa Moldeus.


Gladungen!

 

Efter en god natts sömn, frukost och sedvanliga packningsrutiner hoppade vi på cyklarna igen. Karro följde med en bit ner till Vamlingbo (9 km) där vi strosade i Botaniska trädgården, gick naturstigën och besökte Naturrum, innan vi gav oss av vidare på egen hand. Dagens nästa projekt var löpning rundan ner till sydspetsen Hoburgen och upp igen. Nervägen gick med kuststräckning med en stor ås på en sidan vägen och branta klintar på den andra. Vackert! Sen tittade vi klippformationen Hoburgsgubben - eller rättare sagt försökte hitta den, men såg den först senare när vi fångat den på foto. Åt matsäck innan vi gjorde en mental avbockning av den sydligaste spetsen och ställde siktet mot norr.

 

Vacker kustväg

 

... mellan havet och åsen.

 

Spanar söderut

 

Ganska möra efter 20 km asfaltslöpning i solen så beställde vi mat på trädgårdscaféet i Vamlingbo och åt i deras växthus. Inte de fräschaste gästerna  direkt... Sen tog vi cyklarna igen, cyklade ut mot östkusten och det gamla fiskeläget Holmhällar (6 km). Ett kort fotostopp och vidare norrut och ut på Faludden (14 km) där vi bestämt oss för att bo. Slog upp tältet vid en väderbiten skogsdunge precis vid stranden, tog varsitt mer än välbehövligt dopp efter dagens strapatser, lagade mat och kröp till sängs.

 

Holmhällars fiskeläge.

 

Ännu en fantastisk cykelväg längs med havet...


Faludden

 

Nöjd tjej med favoritleksaken - stenar

 

Lämnade Faludden med vinden i ryggen och genast gick det mycket fortare att ta sig framåt. Ett kort provianteringsstopp i Burgsvik och vidare upp längs västkusten tog vi först bad- och lunchstopp i Nisseviken (22 km). Massa barnfamiljer gjorde dan för Ronja. Rätt vad det var så började sen gråa moln torna upp sig och vi skyndade att komma på rull igen. När de första dropparna kom var vi nästan framme vid Petesgården som fick bli skydd under skuren. Här var det hembygdsmuseum, antikvariat och café, så vi kunde roa oss under den timme som regnet öste ner.  Tills slut duggade det bara så vi drog på regnjackorna och körde vidare...

 

I regnrusk mot Ekstakusten

 

Dagens mål var den omtalade Ekstakusten (23 km), ännu ett kargt och vackert naturreservat längs med kusten med en hel del historiska lämningar. Här hittade vi den optimala tältplatsen vid en gammal väderkvarn vid havet med Stora och Lilla Karlsö precis utanför. Solen kom snart tillbaka och bjöd på en fantastisk kväll och solnedgång mellan öarna. Det var sista natten i det fria och en svårslagen sådan...

 

Scenisk tältplats vid Ekstakusten


Skymingsljus.


Sista dagen på cykel började vi med att fortsätta Ekstakusten norrut med fortsatt vacker kuststräcka innan vi nådde Klintehamn (16 km) och hade gjort oss förtjänta av varsin glass. Det gick otroligt fort att cykla därefter, asfalterade vägar med vinden i ryggen gjorde att cyklarna bara rullade av sig själv kändes det som. Fortsatte 9 km till upp till Västergarn där vi hälsade på min kusin Ulrika med familjs sommarställe. Passade på att bada på den långgrunda stranden, något Ronja är mycket förtjust i, åt lunch och fikade innan vi begav oss av på sluttampen på resan. Ett sista stopp fick det bli på Gotlands högsta klint, Högklint (20 km) innan vi hade Visby i sikte och och rullade de sista kilometrarna mot målet (7 km).  Hela dan med vinden i ryggen och dessutom cykelbana på slutet gjorde att sträckan klarades av på nolltid.

 

Vårat lilla blötdjur

 

I Visby möttes vi återigen upp av Karro som varit så snäll att erbjuda oss boende i sin lägenhet. Att det var Stockholmsveckan hade ju inte vi en fundering på när vi bokade... Hon bodde i en supermysig stor tvåa innanför murarna. Vi gick ut och åt på fiskrestaurang och fick en guidad tur genom Visby, besökte hamnen och avslutade kvällen med varsin gigantisk glass innan vi kröp till kojs inför hemfärden dagen därpå.

 

Kvällssightseeing ovanför Visbys taknockar.

 

En familjebild får avsluta en härlig semester!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback